Oglaševanje

Kako najbolj pravilno pogreti krompir

Kamilo Lorenci
14. jun 2025. 05:17
krompir v kosih
Foto: PROFIMEDIA

Krompir lahko pogrevate, načini, kako boste to najbolje storili, pa so odvisni od tega, kako je bil krompir pripravljen.

Oglaševanje

Pred časom smo pisali o tem, ali je varno pogrevati krompir. Mit o tem, da se tega ne sme početi, je namreč še vedno precej razširjen in zakoreninjen.

Na kratko: krompir lahko pogrejemo, vendar ga je priporočljivo uporabiti v 24 urah. Podobno velja za vsa škrobna živila, kot so riž, testenine ali fižol v zrnju.

Oglaševanje

Toda kateri je najbolj primeren način za pogrevanje krompirja?

Ne v mikrovalovki!

Ključno je, da tega ne počnete v mikrovalovni pečici, saj bo zaradi neenakomerne temperature postal mehak in lepljiv ali grudast, piše portal N1 Hrvaška.

Najboljši način za pogrevanje je na štedilniku, v večji ponvi, na zmerni temperaturi, pri čemer je treba krompir ves čas mešati, dokler se enakomerno ne segreje.

Oglaševanje

Ker sta ocvrti ali pečen krompir že prepojena z oljem, dodatno olje ni potrebno. Pomembno je tudi paziti, da se kosi ocvrtega krompirja v ponvi ne dotikajo, saj se lahko prismodijo in ne bodo hrustljavi.

Ponev, v kateri pogrevate ocvrti ali pečen krompir, med pogrevanjem večkrat pretresite ali premešajte krompir.

Pražen krompir prav tako pogrejte v večji ponvi, vsekakor pa ne v tisti, v kateri ste ga pripravili, ker se vam bo na dnu prismodil.

Oglaševanje

V ponev, v katerih ga segrevate, dajte najprej malce maščobe in ne pozabite mešati.

Lahko pa pražen krompir segrevate tudi v vodni kopeli.

Ta je idealna tudi za segrevanje krompirja v kosih in pire krompirja. Obema lahko dodate malce masla, vendar z njim ne bodite preveč radodarni. V pire krompir pa lahko dodate tudi kanec mleka.

Tudi pri segrevanju krompirja v vodni kopeli ne pozabite na mešanje, da se toplota enakomerno porazdeli.

Oglaševanje

Ko je krompir dobro segret, odcedite odvečno maščobo, če se je ta nabrala, dodajte ščepec soli in/ali popra (pireju lahko med segrevanjem dodate za noževo konico muškatnega oreščka) ter uživajte v njegovem okusu.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih